KennisAs

De KennisAs Ede-Wageningen is hét kennishart van agrofood in de regio FoodValley. Hier staan innovatie en kennisuitwisseling centraal. Gemeenten, bedrijven en instellingen werken samen aan betere, duurzamere en veiligere voedselproductie. De KennisAs biedt een netwerk en fysieke voorzieningen die innovatie en kennisdeling makkelijk maken. De aanwezigheid van gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de Wageningen Universiteit en een grote diversiteit aan foodbedrijven, maakt de KennisAs tot een aantrekkelijk vestigingsgebied voor (inter)nationale bedrijven.

De agrofoodsector is essentieel voor de Nederlandse economie. Het geografisch zwaartepunt van de Nederlandse agrofood-activiteiten bevindt zich in Regio FoodValley: een samenwerkingsverband van acht gemeenten, waaronder Ede en Wageningen. 85% van de kennisinstellingen op het gebied van food is te vinden in de regio FoodValley. De KennisAs Ede-Wageningen is hét kennishart van de regio FoodValley, met de Wageningen Universiteit en Campus als internationaal en inspirerend middelpunt. Hier creëren we een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen.

Innovatie en kennis

De KennisAs is meer dan alleen een ruimtelijk gebied in Ede en Wageningen, het is een netwerk van bedrijven, instellingen en overheid die elkaar verder willen helpen. Innovatie en kennis zijn de toekomst van Nederland. Hoewel netwerken steeds vaker virtueel functioneren, gaat écht innoveren toch makkelijker als er fysieke nabijheid is. Langs de KennisAs wordt de kennis van de Wageningen UR omgezet in praktische resultaten: betere, duurzamere en veiligere voedselproductie.

Samenwerking

De twee betrokken gemeenten, Ede en Wageningen, zien de economische kansen en werken samen om hier het maximale in te bereiken. Bijvoorbeeld door te investeren in bereikbaarheid en een aantrekkelijke woon- en leefomgeving te creëren. Dit heeft ook voordelen voor de bewoners van Ede en Wageningen.

Onderwijs

Op de KennisAs zijn alle ‘smaken’ onderwijs aanwezig voor leerlingen/studenten vanaf 12 jaar. Van beroepsonderwijs tot universiteit. Dus volop kansen voor jongeren om hun talenten te ontplooien. Het bedrijfsleven kan op haar beurt weer profiteren van de kwaliteiten en verfrissende inzichten van deze groep jongeren.

Ede, 031214 Reportage CVJO Foto: Sjef Prins - APA Foto

 • 1.850

  hotelbedden en 30 conferentiecentra in de regio
 • Van Gogh

  Kröller-Müller Museum heeft na Amsterdam de grootste Van Gogh-collectie
 • 85%

  Nederlands onderzoekcapaciteit Agrafood binnen 30 km
 • Nr. 1 & 2

  Wageningen UR 'nr. 1 in AgraFood' & Christelijke Hogeschool Ede 'nr. 2 HBO van Nederland'
 • > 14.000

  studenten WO en HBO, groeit naar 20.000 in 2020
 • 2.600

  foodgerelateerde bedrijven (excl. detailhandel)
 • 1,7%

  banengroei ondanks de economische crisis (2008-2013)
 • 2 miljard

  euro investering in R&D, kennis en infrastructuur tussen 2004 - 2023
 • Veluwe

  Onderdeel van het grootste natuurgebied van noordwest-Europa